29/04/2019 By Клима Стил Off

Как да отстраним неприятната миризма, от климатика?

Когато климатика работи в режим на охлаждане се отделя вода. Това се получава от разликата в температурата между студените ламели на топлообменника и топлия и влажен въздух в помещението. От него се отделят ситни капки вода, които кондензират по ламелите, стичат се в една специална „ваничка“ и през кондензният маркуч се изкарва извън помещението.

Това по принцип не е проблем, но след 2 -3 години употреба започва да се усеща неприятна миризма.
Повечето от вас им е направило впечатление, че тази миризма зимата не се усеща, а всяко лято отново се появява…

Това е така защото точно в тази „ваничка“, чието предназначение е да обере конденза от ламелите на вътрешното тяло, има идеални условия за развитие на бактерии, мухъл, плесен и всякакви други микроорганизми (те обичат влагата).

Именно от там идва тази миризма на застояло блато. А представете си освен това, какво става и ако в помещението се пуши.

Решението е да се обадите на някоя фирма, занимаваща се със сервиз на климатична техника. Те идват демонтират вътрешното тяло, разглобяват го в сервизната си база, измиват го старателно, след това идват, монтират Ви го и сте готови. Дребна подробност е, че трябва да се простите със сума между 70 лв. и 150 лв.

 

Ако искате да си спестите тези пари и да се отървете от миризмата, може сами да си го почистите без да го сваляте от стената.

Първо трябва да си намерите нещо стабилно и високо, върху което да стъпите, за да стигнете до вътрешното тяло и да можете да работите по-лесно.

Не забравяйте да изключите климатика от ел. захранването!

За да достигнете до топлообменника трябва да свалите предния панел.  Обикновено има три винтчета в долния край, които са скрити с декоративни капачета, а ако там няма винтчета сигурно са скрити от панела който прикрива филтрите. След като ги развиете, дръпнете целия панел внимателно напред към вас, (ако хоризонталната пластина, която насочва въздушната струя ви пречи също трябва да я свалите, като първо я откачите от щипката в средата, след това от лявата, а после от дясната страна) и натиснете нагоре. В горната част също има три пластмасови щипки, които е възможно малко да ви затруднят, защото не му знаете „цаката“.

Свалите ли челния панел, ще видите медната серпентина с напречно разположените алуминиеви ламели (внимавайте да не се порежете на тях много са остри!).

Тази част на климатика трябва да изчистите колкото може по-добре.

 

Под нея ще видите „ваничката“, която можете да откачите и измиете направо в банята. В левият край има щипка или винт – махате го, издърпвате напред и после я откачате от кондензния маркуч в десния край.

Малко по-навътре ще видите вентилатора. Нашият съвет е да го свалите и да го измиете с топла вода и четка. Много често по ръбовете „пониква“ мухъл.

 

Обикновено в дясната си част е захванат за оста на ел. мотора (развива се с права отвертка), а от ляво излиза направо с графитната втулка(махнете я да не се мокри от водата).

Колкото по-старателно изчистите тези части, толкова по-добре за вас. Миризмата изчезва, а работата на климатика се подобрява, понеже контактната площ на топлообменника е чиста и вентилатора я обдухва с пълния си капацитет.

Сглобяването става по обратния ред като внимавате да не пропуснете някоя част или винт.

Успех!