17/01/2022 By Клима Стил 0

Как работи и какво трябва да знаем за климатика през зимните месеци?

    През зимните месеци, много от потребителите на климатици се запитват какво се случва с климатика им, защо духа студено, внезапно замръзва или издава странни звуци. Поради тази причнина се опитахме да отговорим на най-често задаваните въпроси свързани с работата на климатика в режим на отопление, като съставихме списък с отговори на едни от най-често срещаните въпроси за нормалната работата на климатик през зимата.

Какво представлява режимът „дефрост“?

    Функцията за размразяване („дефрост“) не е проблем с климатика, а негов режим, който има за цел да размрази топлообменника на външното тяло. Главна цел на размразяването е да предпази климатика от получилия се скреж и лед през зимата. Основно това представлява – автоматично превключване в режим на охлаждане, което води до затопляне на външния топлообменник и неговото размразяване.

По-ниска мощност през зимата?

    Ефективността на климатика е пряко зависима от външната температура. В зависимост от класа на машината при минусови температури може да се загуби до половината мощност. От клиентите това се забелязва като невъзможност на климатика да ги стопли, дори при зададена висока температура.

 

Winter mode on

    Независимо от марката, модела или типа на климатика, при определени условия, той не може да работи напълно ефективно.

     Като цяло минималната външна температура за работа на климатик е около 60 градуса по Фаренхайт. Под тази температура хладилният агент не работи на пълен капацитет и започват отклонения.  Поради тази причина ние винаги препоръчваме, когато избирате климатик за отопление да има аванс при мощността. Например, ако стаята Ви е 60 кв.м. и Вие изберете климатик, който се препоръчва за 60 кв. в режим на охлаждане и 57 кв. в режим на отопление, при охлаждането няма да срещате затруднения, но при отоплението е възможно уредът да се затруднява. Съветът ни е да се ориентирате към модел, който безпроблемно да покрива площта на Вашето помещение с малък аванс: например до 67 кв. при охлаждане и 65 кв. при отопление. Може да решите, че това е ненужно оскъпяване, но всъщност чрез този аванс, който давате на машината през зимата, няма да имате проблем с отоплението и няма да останете на студено.

 

Кой са нормалните звуци при работа на климатикa през зимни условия?

    През зимните месеци е периодът от годината в който можете да разберете дали вашия климатик има наличие на проблем с отоплението. Ето защо тук се включваме ние със съвет към клиентите си за годишна профилактика още в началото на есента, а не да чакат проблемите да започнат. Ако имате нужда от профилактика, може да се обърнете за помощ към Клима Стил Бургас и нашия сервизен център, ще Ви консултира. Повишените нива на шум могат да се дължат както на проблеми с количеството на фреона, така и със замръзване на дъното или появата на лед във вътрешността на климатика.

Защо замръзва климатикът през зимата?

    Замръзването при климатиците се получава заради образувалия се конденз от работата на климатика в режим на отопление. По ламелите се образува скреж и по този начин се влошава топлообмена между външното тяло и околната среда, като коефициентът на полезно действие на климатика рязко спада. Това се дължи на отделяната топлина и получаването на конденз в следствие на температурните разлики.

Как да се справим с проблема с течащата вода от външното тяло през зимата?

Замръзнал климатик през зимата

    През летния сезон проблемът с водата не е налице, благодарение на гофрираната тръба: кондензът е от вътрешното тяло и е в минимално количество. През зимните месеци обаче кондензът е от външното тяло и е много по-обилен. Ако външното тяло е поставено над тротоар или в тераса, изтеклата вода може да доведе до заледяване и последващи инциденти. За да бъде решен този проблем ние препоръчваме поставяне на кондензна вана още при извършването на монтажа на климатика, защото след това ще Ви струва доста скъпо поставянето ѝ. Кондензатна вана дори може да бъде с подгряване, което Ви гарантира, че няма да имате никакви грижи със замръзването на водата през зимата.

Трябва ли да работи климатика непрекъснато?

    Отговора на този въпрос се крие в това колко продължително време прекарвате в жилищете за една седмица. Много хора си мислят, че спирайки климатика през зимата ще спестят от сметките за ток. Това обаче не е така що се отнася до начина на работа на инверторните компресори. Те са така интелигентно създадени, че при достигане на зададената температура работят на ниски обороти, като консумират много малко ток, а домът Ви не изстива. Така не се получават резки температурни разлики и необходимост от наваксване на температурата и работа на пълна мощност за продължително време, което води до увеличаване на сметката за ток. Не се препоръчва изключването на климатика сутрин и включването му отново вечер след прибиране. Ако жилището се напуска за по-продължително време: една седмица или повече, то тогава е необходимо да се изключи.

Как най-правилно да настроя климатика си в зимния отоплитен сезон?

    Най-оптималното решение за климатика през зимата е той да не се изключва, а да се намалява, когато не сте си у дома. Винаги е по-добре да го оставите на по-ниски градуси отколкото да го изключите. Консумацията на електричество е минимална, а домът Ви няма да изстине. Оптималните настройки на климатика, когато не сме си у дома са: режим HEAT, температура 18° и вентилатор AUTO.

 

Когато сме у дома най-добрите настройки в режим на отопление са: режим HEAT, температура 22°-25° (всеки клиент сам определя комфортната му температура), вентилатор на 2-ра или 3-та степен. При стенните климатици препоръчваме струята на ламелите да се насочи надолу (при някои модели може от дистанционното, при други ръчно), защото подът е най-студената част в стаята и неговото по-бързо затопляне би спомогнало за качественото отопление.

Работата на климатика Ви в екстремни условия изисква наблюдение и периодична проверка, за да сте сигурни, че работи максимално ефикасно и няма риск от повреда. За да разгледате актуалните ни предложения, може да посетите страницата ни ТУК.